Ταξίδια-Κάτω Πύργος Τυλληρίας-Αγαπάμε Κύπρο

Ο Πύργος είναι το κεφαλοχώρι της Τηλλυρίας. Το χωριό είναι κτισμένο στους βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην πιο μεγάλη και όμορφη κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης κρυστάλλινης παραλίας.

Ο Πύργος είναι το κεφαλοχώρι της Τηλλυρίας. Το χωριό είναι κτισμένο στους βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην πιο μεγάλη και όμορφη κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης κρυστάλλινης παραλίας.

 

Ο Πύργος είναι το κεφαλοχώρι της Τηλλυρίας. Το χωριό είναι κτισμένο στους βόρειους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους, στην πιο μεγάλη και όμορφη κοιλάδα της περιοχής, κατά μήκος μιας απαράμιλλης κρυστάλλινης παραλίας.Φωτογραφία: Pyrgos Tillirias Tillirias

Η Κοινότητα ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας και απέχει απ’ αυτήν περίπου 70 χιλιόμετρα, από την Πάφο 80 περίπου χιλιόμετρα, ενώ από την Πόλη Χρυσοχούς απέχει περίπου πενήντα λεπτά.Φωτογραφία: Έλενα Τσιακλίδη‎

Η ιστορία του Πύργου 
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό, ήρθαν στο φως μια σειρά από ευρήματα της μεσαιωνικής περιόδου, τάφους αλλά και κινητά ευρήματα, όπως ένας σταυρός και μια καρφίτσα φτιαγμένα από ορείχαλκο, κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα όπως πήλινα αγγεία, ένα δακτυλίδι με εγχάρακτη διακόσμηση και νομίσματα.
 Φωτογραφία: Pyrgos Tillirias Tillirias

Επιπρόσθετα στο χωριό Πύργος Τηλλυρίας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κοιλάδα-Παλιάλωνα», ανασκαφές αποκάλυψαν τάφους που ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο και χρησιμοποιούνταν μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους ίσως και αργότερα. Φωτογραφία: Ioannis Papandreou

Η ονομασία του χωριού
Η ονομασία του Πύργου Τηλλυρίας, προήλθε από το «Τρουλλί», ένα μικρό κτίσμα πάνω σ’ έναν παραθαλάσσιο λόφο που δεσπόζει της περιοχής και φαίνεται σαν πύργος. Στην πραγματικότητα το «Τρουλλί», ήταν παρατηρητήριο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το οποίο αναπαλαιώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Λευκωσίας.

Οι εκκλησίες του Πύργου Τηλλυρίας 
Στον Πύργο θα συναντήσει κανείς τον παλαιό ναό που είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη κτίσμα του 1923 και το νέο ναό αφιερωμένο στους Άγιο Κωνσταντίνο και στην Αγία Ελένη. Φωτογραφία: Kato Pyrgos Tyllirias Tourist Attraction - Κάτω Πύργος Τηλλυρίας

Πέραν από αυτές τις δυο εκκλησίες στο χωριό υπάρχουν και τα παρεκκλήσια του Άγιου Στυλιανού, της Παναγίας της Γαλόκτιστης κτισμένο σ’ ένα ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Κάτω και Πάνω Πύργος.

 Φωτογραφία: Pyrgos Tillirias Tillirias

Η ονομασία Γαλόκτιστη δόθηκε λόγω του ότι χτίστηκε με γάλα και όχι νερό. Στο εσωτερικό του εξωκλησιού διασώζεται τοιχογραφικός διάκοσμος, ο οποίος ανάγεται σε δύο φάσεις: στον 12ο και 14ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Εκκλησάκια που κτίστηκαν στην Κύπρο. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβε την αναπαλαίωση του. Τέλος στην κοινότητα υπάρχει και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία κτίσμα του 1917.
Φωτογραφία: Kato Pyrgos Tyllirias Tourist Attraction - Κάτω Πύργος Τηλλυρίας

Τα αξιοθέατα του Πύργου
Στην καρδιά της κοινότητας, θα δει κανείς ένα υπεραιωνόβιο υψικάρηνο Δρυ, το επιβλητικό στολίδι και το καμάρι της περιοχή. Η ηλικία του ανάγεται στα 110 χρόνια, φυτεύτηκε το 1898 και έχει ύψος 20 μέτρα και περιφέρεια 425 εκατοστόμετρα.

Αξιοσημείωτα είναι τα Μνημεία Ηρώων στον Πύργο Τηλλυρίας που σηματοδοτούν την σημαντική συμβολή του στην ιστορία του τόπου μας. Στο χωριό υπάρχουν τρία μνημεία αφιερωμένα σε ήρωες της κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μνημείο είναι αφιερωμένο στον Ανδρέα Ηρακλέους, ανθυπολοχαγού ΜΧ από τον Κάτω Πύργο, ετών 30, και στον Σωκράτη Κωνσταντινίδη, ανθυπολοχαγού ΜΧ από τον Μουτουλλά, ετών 32, και βρίσκεται δίπλα από τα κοινοτικά γραφεία της κοινότητας. Οι δυο ήρωες σκοτωθήκαν στις 3 Μαρτίου 1994 από έκρηξη νάρκης σε ναρκοπέδιο στην περιοχή Πύλας.

Το δεύτερο Μνημείο, βρίσκεται στο προαύλιο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου του χωριού, αφιερωμένο στους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α, Γεώργιο Νικολάου (12.11.56) και Στέλιο Τριταίο (17.06.58) από τον Κάτω Πύργο. Οι δυο ήρωες, πέθαναν από βασανιστήρια των Άγγλων.
Φωτογραφία: Nina Iosif‎

Τέλος, το Τρίτο μνημείο της Κοινότητας είναι κτισμένο στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου Κάτω Πύργου, αφιερωμένο στους Σάββα Νεοφύτου, Χριστόδουλο Αγαπίου, Κώστα Αγαπίου, Σπύρο Δημοσθένους, Μάρθα Σοφοκλέους και του Παύλο Μαυρογένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Πύργο Τυλληρίας λειτουργεί σήμερα (2018), Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο-Λύκειο.

Η Καλοκαιρινή επίσκεψη στον Πύργο
Οι επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούν να απολαύσουν την πεντακάθαρη θάλασσα του χωριού και το ολόφρεσκο ψάρι στις παρακείμενες ψαροταβέρνες του χωριού. Στον Πύργο υπάρχουν σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες ξενοδοχειακές μονάδες κατά μήκος της παραλίας που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς ξένους επισκέπτες.
Φωτογραφία: Nina Iosif‎

Ο πληθυσμός της Κοινότητας
Η κοινότητα του Πύργου Τυλληρίας αριθμεί περίπου 1500 κατοίκους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των παραθεριστών, ντόπιων και ξένων, που σπεύδουν στο χωριό για διακοπές.

Οι καλλιέργειες του χωριού
Ο Πύργος φημίζεται για τα ροδάκινα, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια κι ένα σωρό άλλα φρούτα και λαχανικά. Είναι επίσης γνωστό το χωριό για τα σύκα του, τόσο τα φρέσκα όσο και τα παστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πύργος φημίζεται για την παραγωγή καρβούνων.
Φωτογραφία: Iosif Korellis

Για τον χάρτή της περιοχής πατήστε ΕΔΩ

ΠΗΓΗ www.cyprusalive.com

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail